Lingons bakvända kycklinggryta
Vi kör väl lite matblogg ikväll då? 😀
Här kommer recept och hela konkarongen på min gryta för dagen.
Bakvända kycklinggrytan/soppan.
Du behöver:
- 2 st lökar
- 3 morötter
- 3 potatisar
- 1 stor paprika
- 6 coctailtomater
- 1 vitlök
- vatten
- ev vin
- grädde
- chiliflakes
- kyckling eller fiskfond
- en färdiggrillad kyckling alt färsk eller upptinad kycklingfile i små bitar
Gör så här:
Skär löken i stora bitar, dela en i åtta bitar så går det fort. Fräs i en gryta med lite smör.
Skala morötterna och dela i lagom bitar. Låt lök och morot få försteka i grytan medan du fortsätter med det övriga hackandet.
Skala potatis och dela i lagom gulliga bitar, och finhacka en vitlök. Skär upp paprika och tomater och lägg åt sidan så länge.
Lägg i potatis och vitlök. Tillsätt vätska, så att det täcker ungefär hälften av grönsakernas höjd eller möjligtvis mer. Ta vatten, vin, grädde och blanda lite som du vill. Häll i lite fond, tänk på att fond är väldigt salt så ta lagom mycket och smaka av efter hand när det kokat en stund. Häll på chiliflakes..
Låt koka ca 15 minuter under lock, medelhög till svag värme.
Under tiden, pilla loss kycklingköttet om det är en färdiggrillad, det räcker nog med en halv om man så vill. Hacka eventuellt flera grönsaker, som purolök, broccoli.
Efter 15 minuter när potatis och morot känns lite mjuka så ha i resterande, kyckling, tomat och paprika. Har du färsk kyckling så ha i den först innan de sista grönsakerna.
Låt koka samman på svag värme en stund och rör om försiktigt då och då. Tillsätt ev mer grädde, eller fond för att smaka av. Om du skulle råka ta för mycket fond och det är alltför salt, tillsätt lite socker eller något för att bryta av sältan så brukar det lösa sig.
Klart!
Och varför jag kallar den bakvänd? Jo, jag tog fiskfond istället för kycklingfonden, och så rödvin i stället för vitt som det kanske borde varit. Men gott i vilket fall som helst.
Nu mår jag som en prinsessa!
Kramar och trevlig kväll,
L
No Comments
Anne
Oj vad det såg gott ut! Jag har ätit äckligt kött å tomat men det slank ner i alla fall 🙂
KRAM
Lingon
Åh, men du åt iallafall. 😀 Den här blev jättegod och sådär skönt värmande när man är frusen.
Kramar!
Mia
Det låter ganska rätt tycker jag oavsett håll=)
Lingon
Jag tror det funkar bra med bägge..:-D
Kram!
Linda G
Åh vad mumsigt! Jag älskar allt med kyckling i! Kram
Lingon
Jag med!
kramar
Helena / Bara en kaka till
Lingon goes matblogg, I like it! Den här kycklinggrytan låter jättegod! Här fick det bli spaghetti och köttfärssås, den sistnämnda fyndad i frysen. Kram!
Lingon
Tack för det! Frysen är ju ens bästa vän ibland, eller hur?
Många kramar!
creando
Så gott det ser ut! Här blev det bara macka….trist, men bukfylla trots allt 🙂
Visst är hon söt vår Mygga?! Trots att hon är en nakenhund….
Kram Kram
Lingon
Myggan är det sötaste jag har sett på länge..:-D Så gullig.
kramar!
Annelie
Mums, lät gott i munnen! Grillad kyckling är ju perfekt som bas att göra en god gryta, man tar det man har o gillar,svamp,lök grädde,lite vin el fond.. Ditt lät väldigt gott. Roligast laga mat efter säsong o tillgång med rotsaker/grönsaker. Nu blev jag plötsligt sugen på rotmos o fläsklägg, haha..rejäl husmanskost går inte av för hackor. Det gäller bara o hitta inspiration o glädjen, tja bara o bara men ändå.. Tror du är en fena vid spisen jag..
Hoppas du somnar sedan mätt o belåten!
Kramar, natti o susseligott!
Lingon
tack vännen! Jag är mätt i magen och varm i hjärtat av alla fina kommentarer här.
Ni är bäst.
Kramar och suss gott!